Hoe lang gaat een koelkast mee en wanneer is deze oud?

Een koelkast is een apparaat dat je dagelijks gebruikt, maar waar je misschien niet zo vaak bij stilstaat. Toch gaat ook een koelkast niet oneindig mee. De gemiddelde levensduur van een koelkast ligt rond de 10 jaar. Sommige modellen gaan korter mee, andere juist langer. Dit hangt af van het merk, de kwaliteit, en hoe goed je ermee omgaat.

Koop je een goedkoop model van een minder bekend merk? Dan is de kans groter dat deze sneller kapot gaat. Kies je voor een koelkast van een bekend en goed aangeschreven merk, dan gaan deze apparaten makkelijk 12 tot 15 jaar mee.

Na een jaar of 10 kan een koelkast minder goed gaan presteren. Een ouder apparaat verbruikt vaak ook meer stroom. Daarom wordt vaak geadviseerd om na ongeveer 10 jaar te overwegen om de koelkast te vervangen, zeker als je merkt dat de prestaties achteruitgaan of de energiekosten stijgen.

Wanneer moet ik mijn oude koelkast vervangen?

Hier gaan we even verder op in. Er zijn een aantal duidelijke signalen waaraan je kunt merken dat je koelkast aan vervanging toe is:
  • Je eten blijft minder lang goed of wordt niet goed koud.
  • Er vormt zich ijs op de achterwand.
  • De achterkant van de koelkast wordt erg warm.
  • De koelkast maakt veel geluid, of juist helemaal geen geluid meer.
  • Je merkt dat je energierekening omhoog gaat.
Ook als de koelkast gaat "zweten" of als je merkt dat hij vaker aan staat dan normaal, kan dat betekenen dat hij niet meer zuinig werkt. In sommige gevallen zijn reparaties mogelijk. Is je koelkast echter al meer dan 10 jaar oud, dan is vervangen vaak slimmer. Nieuwe modellen zijn zuiniger en beter voor het milieu.

Hoe gooi je een koelkast weg? Hoort een koelkast bij het oud ijzer?

Nee, een koelkast hoort zeker niet bij het oud ijzer. Een koelkast bevat vaak koelvloeistof en elektronische onderdelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Daarom moet een koelkast op een speciale manier worden afgevoerd.

Je kunt je oude koelkast op de volgende manieren wegdoen:
  • Breng hem naar de milieustraat (gemeentelijk afvalstation) bij jou in de buurt.
  • Lever hem in bij de winkel waar je een nieuwe koelkast koopt. Veel winkels nemen gratis je oude apparaat mee.
  • Laat hem ophalen via een speciale ophaalservice van je gemeente.
Denk erom dat je de koelkast rechtop vervoert. Zo voorkom je dat er koelvloeistof lekt.

Waar lever je een oude koelkast in?

Zoals hierboven genoemd zijn er meerdere plekken waar je een oude koelkast kunt inleveren zoals de milieustraat, winkels, kringloopwinkels en ophaaldiensten van sommige gemeenten. We raden je in ieder geval niet aan de koelkast bij de weg te zetten, want hiermee riskeer je de kans op een boete.

Wanneer merk je dat de koelkast kapot is?

Een kapotte koelkast herken je meestal aan de volgende problemen:
  • De koelkast koelt niet goed meer.
  • Je hoort vreemde geluiden.
  • Er komt water uit de koelkast.
  • De achterkant wordt extreem heet.
  • IJsvorming aan de binnenkant.
  • De thermostaat werkt niet meer goed.
Als je de bovenstaande dingen opmerkt, dan is het slim om te kijken of reparatie nog mogelijk is, of dat je beter een nieuwe kunt kopen.

Is het beter om een koelkast te repareren of te vervangen?

Dit hangt af van de leeftijd van de koelkast. Is je koelkast nog vrij nieuw (bijvoorbeeld minder dan 6 jaar oud), dan is repareren vaak nog wel de moeite waard. Zeker als het gaat om een klein onderdeel zoals een deurrubber of een thermostaat.

Is de koelkast ouder dan 10 jaar? Dan is vervangen meestal een betere keuze. Oude koelkasten gebruiken vaak veel meer stroom. Nieuwe koelkasten zijn vaak energiezuiniger en dus goedkoper in gebruik. Ook voor het milieu is het beter om een oud apparaat te vervangen door een zuiniger model.

Vergeet trouwens ook niet te controleren of je nog garantie hebt op het apparaat.

Wat kan er stuk gaan aan een koelkast?

Er zijn verschillende onderdelen van een koelkast die kapot kunnen gaan. Zo kunnen de deurrubbers versleten zijn, waardoor de deur niet meer goed weet te sluiten. Hierdoor ontsnapt er koude lucht, waardoor de koelkast extra hard moet werken om de inhoud koel te houden.

Daarnaast kan de thermostaat stuk gaan, waardoor de koelkast niet meer goed weet hoe koud hij moet worden.

De ventilator of compressor kan ook een probleem vormen. Als deze kapot gaan, koelt de koelkast niet meer goed.

Tot slot kunnen de onderdelen binnenin zoals glasplaten en kunststofladen kapot gaan. In sommige gevallen kunnen deze onderdelen los worden bijbesteld bij fabrikanten.

Voor kleine problemen kun je vaak onderdelen los kopen. Voor grotere problemen kun je een professionele monteur inschakelen. Kijk bijvoorbeeld eens op websites zoals Werkspot.nl om een klusjesman in te huren.

Hoe verleng je de levensduur van je koelkast?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je koelkast langer meegaat:
  • Maak de koelkast elke 2 maanden grondig schoon.
  • Zorg voor genoeg ruimte om de koelkast heen, vooral aan de achterkant en bovenkant. De warmte moet goed kunnen ontsnappen.
  • Zet geen warme etenswaren direct in de koelkast.
  • Ontdooi je vriezer (als je een koel-vriescombi hebt) regelmatig.
  • Laat de deur niet te lang open staan.
Als je goed voor je koelkast zorgt, kun je de levensduur verlengen en het energieverbruik beperken. Ben je eenpersoonshuishouden, dan kun je beter een kleine koelkast kopen. Compactere koelkasten verbruiken minder stroom dan grote modellen. Zeker als jij in je eentje bent, is een kleine koelkast vaak meer als voldoende om je dagelijkse boodschappen in te bewaren. Net zo goed bestaan er mini vriezers.
 
  William     12-05-2025 12:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via +31(0)85 111 8866
(bereikbaar op ma t/m vr van 9:00 - 12:00)