Welke dingen horen niet in een koelkast thuis?
Koelkasten zijn niet weg te denken uit onze huizen. De ene heeft een grote en de andere een kleine koelkast. Deze apparaten worden vooral gebruikt om etenswaren en drinken goed te houden. Daarnaast kunnen in koelkasten nog een hele hoop andere producten worden bewaard. Denk aan medicijnen, make-up of bloemen. Toch is een koelkast niet de beste plek voor alles. Sommige producten kunnen juist hun smaak, textuur of werking verliezen in de koelkast. Goed om dus even te kijken naar welke dingen je niet in een koelkast legt.
Uiteindelijk zijn er nog een hoop andere etenswaren die je beter niet in de koelkast kunt bewaren. Denk bijvoorbeeld aan uien, knoflook, noten of tropisch fruit. Uiteindelijk is het aan jezelf om de afweging te maken over wat je wel en niet doet.
Bananen
De meeste fruitsoorten kunnen prima in een koelkast worden bewaard, maar bananen vallen daar niet onder. Bananen houden niet van kou. Eenmaal in de koelkast stopt het rijpingsproces en krijgen ze een zwarte schil. Ook verandert de smaak en textuur van de banaan, waardoor ze er niet bepaald lekkerder op worden.Tomaten
Tomaten lijken in eerste instantie perfect voor in de koelkast, maar niets is minder waar. Het tegenovergestelde is hier het geval. Tomaten verliezen juist hun smaak in de koelkast. Niet zo gek ook dat tomaten vaak zongedroogd worden. Juist door warmere temperaturen en zonlicht worden tomaten lekkerder.Aardappelen
De aardappel bevat zetmeel. Juist deze zetmeel kan beter niet in de koelkast worden gehouden, want zetmeel wordt bij lage temperaturen omgezet in suiker. Hierdoor wordt de originele smaak van de aardappel beïnvloed. Aardappelen kun je beter op een koele, donkere plek buiten de koelkast bewaren.Brood
Het klinkt aantrekkelijk om je brood in de koelkast te bewaren. Toch is dit ook niet verstandig. Brood droogt juist sneller uit in de koelkast. Wil je brood echt langer kunnen bewaren, dan is de vriezer hiervoor een perfecte plaats.Koffie
Weer een ander product dat beter niet in de koelkast kan worden bewaard is koffie. Koffie heeft de bijzondere eigenschap dat het snel geuren opneemt van andere producten in de koelkast. Daarnaast verliest het z’n aroma.Honing
Honing kristalliseert sneller in de koelkast. Hierdoor ontstaan er korreltjes in de honing. Honing met korrels is nog steeds prima in te nemen, maar het is uiteindelijk nergens voor nodig honing in de koelkast te zetten. Honing heeft van nature al een sterk conserverende werking.Onrijpe avocado’s
Heb je net onrijpe avocado’s gekocht, leg ze dan vooral niet in jouw ijskast. Door de koele temperaturen stopt het rijpingsproces, waardoor de avocado’s onrijp blijven. Dat is niet helemaal de bedoeling, lijkt ons. Je kunt ze beter op het aanrecht leggen, wachtend tot ze lekker zacht worden.Komkommers
Komkommers zijn natuurlijk extra lekker uit de koelkast, maar denk erom dat je ze niet te lang in de koelkast laat liggen. Uiteindelijk zijn komkommers niet geschikt om lang in de koelkast te bewaren. Heb je toevallig net plakjes komkommer gesneden voor tijdens een feestje, dan kun je ze natuurlijk prima even in de koelkast neerleggen. Het nadeel van te lang in de koelkast bewaren is dat ze slap worden en vochtige plekjes krijgen. Bovendien liggen komkommers ook nooit in het koelvak in de winkel. Dat is al veelzeggend!Uiteindelijk zijn er nog een hoop andere etenswaren die je beter niet in de koelkast kunt bewaren. Denk bijvoorbeeld aan uien, knoflook, noten of tropisch fruit. Uiteindelijk is het aan jezelf om de afweging te maken over wat je wel en niet doet.

Advies nodig van een specialist?
Bel ons via +31(0)85 111 8866
(bereikbaar op ma t/m vr van 9:00 - 12:00)