Bestaan er vriezers die zelf kunnen ontdooien?

Heb jij een vriezer thuis, maar zit deze helemaal vol met ijs? Dat kan knap vervelend zijn. Wist je dat een vriezer vol met ijs meer energie verbruikt dan een schone en ijsvrije vriezer? Een ander nadeel van teveel ijsvorming is dat het ijs veel plek in beslag kan nemen, waardoor je minder etenswaren kunt opslaan in de vrieskist. Gelukkig zijn er vriezers die zelf kunnen ontdooien. Dit systeem heet automatic defrost. Dit is een nieuw handig systeem voor een vriezer. Hier wordt het dooiwater opgevangen en vervolgens buiten de vriezer verdampt. Dit systeem verwarmt in een zeer korte tijd de vriezer. Hierdoor smelt het ijs snel tot dooiwater en word het afgegeven in een speciaal vakje. Dit gebeurt in een kwartier tot een half uur. Zo voorkom je dus ijs dat zich ophoopt in de vriezer.

Wat zijn de voor- en nadelen van een vriezer die automatisch ontdooit?

Vriezers die zelf ontdooien hebben een aantal voordelen. Allereerst vindt er dus geen ijsvorming plaats. Hierdoor hoef jij zelf niet onnodig veel energie te verspillen met het uithakken van het opgehoopte ijs. De machine doet het namelijk zelf. Zodra je producten op elkaar legt in de vriezer, zorgt deze vriezer ervoor dat je producten niet aan elkaar vastvriezen. Door automatic defrost zal er ook geen slechte lucht in de vriezer ontstaan. Daarnaast heb je ook een beter gereguleerde vriezer omdat de temperatuur beter geregeld wordt.

De automatic defrost vriezer heeft weinig nadelen ten opzichte met een vriezer die dat niet heeft. Het enige waar je rekening mee moet gaan houden is dat er extra kosten worden gerekend bij het aanschaffen van deze vrieskast. Ook zal je niet een geheel geruisloos apparaat ontvangen. Dit komt door de ingebouwde ventilator. Deze zal wel geluid maken. Dit stelt een zoemend geluid voor.

Hoe moet ik mijn vriezer ontdooien?

1. Haal altijd de stekker uit het stopcontact
2. Haal de fittingen uit de vriezer een maak ze schoon
3. Zet een bakje onder de afvoer. Hier stroomt vervolgens het dooiwater in
4. Vul een plantenspuit met lauwwarm water en spuit dit tegen de ijsvorming aan
5. Veeg met een lauwwarm doekje de laatste puntjes ijs weg
6. Verwijder tot slot het laatste ijs/dooiwater van de bodem van de vriezer

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het ontdooien van je vriezer?

Ook is het goed te weten op welke manier je in ieder geval nooit je vriezer moet ontdooien. Wees verstandig en doe het niet op één van deze manieren:

1. Vriezer ontdooien met zout is geen optie. In eerste instantie helpt het wel om het ontdooiproces te versnellen. Jammer genoeg is het niet goed voor de vriezer. Door het zout beschadigen de vrieselementen en de afdichtingen van de deur kunnen niet goed tegen zout.

2. Ontdooi nooit je vriezer met azijn. Het zorgt er uiteraard voor dat het ijs sneller gaat smelten. Maar toch is het niet goed voor je vriezer. Azijn beschadigt de afdichtingen en de coating die op de buizen zitten zullen gaan oplossen.

3. De vriezer ontdooien met een föhn is iets waar veel mensen aan denken, want warmte en ijs gaat niet samen. Dat klopt! Maar het is gevaarlijk om elektrische apparaten te gebruiken bij smeltwater. Je wil absoluut niet dat er kortsluiting ontstaat, doordat het water in contact komt met elektriciteit.

4. Gebruik niet je mes of een ander stuk metaal om het ijs uit de vriezer te halen. Het is verleidelijk om snel te beginnen met ijshakken. Helaas is de kans enorm groot dat de vriezer stuk gaat. Je kunt veel beter een zacht stuk plastic gebruiken. Een ijskrabber voor autoruiten is een veel verstandigere optie.

Ik zoek een vriezer

Ben je nog niet in het bezit van een vriezer en zoek jij een vrieskist voor in je keuken, garage of misschien studentenhuis? Wij van Mini-koelkasten.nl zijn experts op het gebied van kleine koelkasten, mini vriezers en kleine wijnkoelkasten. Heb je vragen over deze apparaten of wil je gratis advies voor jouw persoonlijke situatie? Neem contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder!
  Arvid     05-09-2022 10:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via +31(0)85 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)