Hoe deel je een koelkast het beste in?
Iedereen met een grote of kleine koelkast weet dat het indelen van de koelkast soms een opgave kan zijn. Zoveel producten en ze moeten allemaal een goed plekje hebben. Misschien heb je wel eens gedacht: "Hoe deel ik mijn koelkast nou goed in?". Geen zorgen, want je bent niet de enige. Wij hebben daarom in dit artikel haarfijn uitgelegd hoe je de boodschappen het beste kan verdelen in je koelkast.
Op deze plek kun je daarom het beste producten bewaren die snel kunnen bederven zoals:
In de deur van de koelkast kun je het beste de volgende producten zetten:
• Sausflessen en tubes (zoals ketchup, mayo of mosterd)
• Drankjes (zoals waterflesjes en blikjes)
• Potjes en conserven (zoals augurken, olijven of tapenade)
• Boter en eieren
Twijfel je of je koelkast wel koud genoeg is, en kun je niet de temperatuur aflezen? Zet anderhalf uur lang een glas water in de koelkast. Meet na deze tijd met een temperatuurmeter wat de temperatuur van het water is. Zo weet je precies hoe koud de koelkast is.
• Potten en conserven
• Gebak of desserts
• Kaas en boter
• Eieren
• Kliekjes en maaltijden
• Vleeswaren
• Gesneden groente en fruit
• Zuivelproducten
• Fruit (zoals appels, peren, druiven)
Misschien overweeg je om producten zoals bananen, mango’s, avocado’s of ananassen in de koelkast te bewaren, maar dit is geen goed idee. Deze fruitsoorten kun je beter buiten de koelkast houden, want daar behouden ze beter hun smaak en textuur.
Wat is de koudste plek in de koelkast?
Een veelgestelde vraag is: "Wat is eigenlijk de koudste plek in mijn koelkast?" Het antwoord is de onderste plank. Het onderste gedeelte van de koelkast is meestal de koudste plek. Heb je een koelkast met groentelades onderin, dan is het de plank net boven die lade(s). Warme lucht gaat van nature naar boven, dus de kou blijft meer aan de onderkant hangen.Op deze plek kun je daarom het beste producten bewaren die snel kunnen bederven zoals:
- Rauw vlees en vis
- Vleeswaren
- Verse kip
- Zuivelproducten
Wat is het warmste gedeelte van de koelkast?
Waarschijnlijk denk je meteen dat de bovenste plank van de koelkast het warmste gedeelte van de koelkast is. Warmte stijgt naar boven, dus dat gedeelte moet het zijn. Die gedachte klopt wel, maar we hebben ook nog de vakken in de koelkastdeur. Dit is het warmste gedeelte van de koelkast. Dit komt doordat de deur open en dicht gaat.In de deur van de koelkast kun je het beste de volgende producten zetten:
• Sausflessen en tubes (zoals ketchup, mayo of mosterd)
• Drankjes (zoals waterflesjes en blikjes)
• Potjes en conserven (zoals augurken, olijven of tapenade)
• Boter en eieren
De ideale temperatuur van je koelkast
De allerbeste temperatuur voor je koelkast ligt tussen de 3 en 4 graden Celsius. Deze temperatuur is koud genoeg om bacteriegroei te vertragen. Ook voorkomt het dat producten bevriezen.Hoe stel je de temperatuur in?
Dit is bij alle koelkasten net even anders. Meestal kun je de temperatuur instellen via een draaiknop aan de binnenkant van de koelkast. Soms zit deze draaiknop aan de achterkant van het apparaat. Modernere koelkasten hebben een display, touchknoppen of drukknoppen op de voorkant zitten.Twijfel je of je koelkast wel koud genoeg is, en kun je niet de temperatuur aflezen? Zet anderhalf uur lang een glas water in de koelkast. Meet na deze tijd met een temperatuurmeter wat de temperatuur van het water is. Zo weet je precies hoe koud de koelkast is.
De ideale indeling van je koelkast
Een goede koelkastindeling heeft een aantal voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat alles overzichtelijk blijft. Daarnaast verlengt het de houdbaarheid van producten. Hieronder hebben we daarom een handige verdeling voor je neergezet, ervan uitgaande dat je 3 gedeeltes hebt in je koelkast.Bovenste gedeelte of koelkastdeur
• Dranken• Potten en conserven
• Gebak of desserts
• Kaas en boter
• Eieren
Middelste gedeelte
• Vers vlees, vis en kip• Kliekjes en maaltijden
• Vleeswaren
• Gesneden groente en fruit
• Zuivelproducten
De groentelade
• Ongesneden groenten• Fruit (zoals appels, peren, druiven)
Misschien overweeg je om producten zoals bananen, mango’s, avocado’s of ananassen in de koelkast te bewaren, maar dit is geen goed idee. Deze fruitsoorten kun je beter buiten de koelkast houden, want daar behouden ze beter hun smaak en textuur.
Onze bonustips
De indeling van de koelkast is belangrijk, maar er zijn natuurlijk ook nog andere aspecten om rekening mee te houden. Daarom hebben we nog een paar bonustips voor je op een rij gezet, zodat je zeker weet dat je alles uit je koelkast haalt.Hou je koelkast schoon
Meteen maar de allerbelangrijkste tip is om je koelkast schoon te houden. Plan eens in de maand een momentje voor jezelf in om de koelkast helemaal schoon te maken. Hiervoor kun je water met een beetje schoonmaakazijn gebruiken. Net zo goed kan dit met baking soda. Wat mensen hier vaak vergeten zijn de rubbertjes van de koelkast. Juist hier hopen zich vaak schimmels op.Laat eten eerst afkoelen
Heb je teveel eten klaargemaakt, en wil je dit bewaren in de koelkast? Laat het eten eerst afkoelen, voordat je het in de koelkast stopt. Warme maaltijden zorgen voor condens en lichte temperatuurstijgingen. Dit zorgt ervoor dat eten sneller bederft en de koelkast meer stroom verbruikt.Sluit bakjes goed af
Zet je eten zo in de koelkast neer, dan droogt het eten sneller uit. Bovendien zorgt het ook weer voor condensvorming. Sluit bakjes goed af met een deksel, zilverfolie of plastic vershoudfolie.Voorkom een overvolle koelkast
Het klinkt verleidelijk om je koelkast tot de nok toe te vullen. Een volle koelkast is fijn, maar het zorgt ervoor dat de lucht moeilijk circuleert. Hierdoor ontstaan er onbedoeld warme en koudere plekken. Zorg er dus voor dat de lucht vrij kan bewegen.Doe een temperatuurcheck
De beste temperatuur voor een koelkast ligt tussen de 3 en 4 graden Celsius. Zoals we net eerder hebben besproken kun je dit meestal aflezen aan de display van de koelkast. Zo niet, dan weet je welk trucje je kunt gebruiken.
Advies nodig van een specialist?
Bel ons via +31(0)85 111 8866
(bereikbaar op ma t/m vr van 9:00 - 12:00)