Hoe deel je een koelkast het beste in?

Iedereen met een grote of kleine koelkast weet dat het indelen van de koelkast soms een opgave kan zijn. Zoveel producten en ze moeten allemaal een goed plekje hebben. Misschien heb je wel eens gedacht: "Hoe deel ik mijn koelkast nou goed in?". Geen zorgen, want je bent niet de enige. Wij hebben daarom in dit artikel haarfijn uitgelegd hoe je de boodschappen het beste kan verdelen in je koelkast.

Wat is de koudste plek in de koelkast?

Een veelgestelde vraag is: "Wat is eigenlijk de koudste plek in mijn koelkast?" Het antwoord is de onderste plank. Het onderste gedeelte van de koelkast is meestal de koudste plek. Heb je een koelkast met groentelades onderin, dan is het de plank net boven die lade(s). Warme lucht gaat van nature naar boven, dus de kou blijft meer aan de onderkant hangen.

Op deze plek kun je daarom het beste producten bewaren die snel kunnen bederven zoals:
  • Rauw vlees en vis
  • Vleeswaren
  • Verse kip
  • Zuivelproducten
Natuurlijk willen wij je meegeven dat het extra belangrijk is deze producten goed af te sluiten, om kruisbesmetting te voorkomen.

Wat is het warmste gedeelte van de koelkast?

Waarschijnlijk denk je meteen dat de bovenste plank van de koelkast het warmste gedeelte van de koelkast is. Warmte stijgt naar boven, dus dat gedeelte moet het zijn. Die gedachte klopt wel, maar we hebben ook nog de vakken in de koelkastdeur. Dit is het warmste gedeelte van de koelkast. Dit komt doordat de deur open en dicht gaat.

In de deur van de koelkast kun je het beste de volgende producten zetten:

•    Sausflessen en tubes (zoals ketchup, mayo of mosterd)
•    Drankjes (zoals waterflesjes en blikjes)
•    Potjes en conserven (zoals augurken, olijven of tapenade)
•    Boter en eieren

De ideale temperatuur van je koelkast

De allerbeste temperatuur voor je koelkast ligt tussen de 3 en 4 graden Celsius. Deze temperatuur is koud genoeg om bacteriegroei te vertragen. Ook voorkomt het dat producten bevriezen.

Hoe stel je de temperatuur in?

Dit is bij alle koelkasten net even anders. Meestal kun je de temperatuur instellen via een draaiknop aan de binnenkant van de koelkast. Soms zit deze draaiknop aan de achterkant van het apparaat. Modernere koelkasten hebben een display, touchknoppen of drukknoppen op de voorkant zitten.

Twijfel je of je koelkast wel koud genoeg is, en kun je niet de temperatuur aflezen? Zet anderhalf uur lang een glas water in de koelkast. Meet na deze tijd met een temperatuurmeter wat de temperatuur van het water is. Zo weet je precies hoe koud de koelkast is.

De ideale indeling van je koelkast

Een goede koelkastindeling heeft een aantal voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat alles overzichtelijk blijft. Daarnaast verlengt het de houdbaarheid van producten. Hieronder hebben we daarom een handige verdeling voor je neergezet, ervan uitgaande dat je 3 gedeeltes hebt in je koelkast.

Bovenste gedeelte of koelkastdeur

•    Dranken
•    Potten en conserven
•    Gebak of desserts
•    Kaas en boter
•    Eieren

Middelste gedeelte

•    Vers vlees, vis en kip
•    Kliekjes en maaltijden
•    Vleeswaren
•    Gesneden groente en fruit
•    Zuivelproducten

De groentelade

•    Ongesneden groenten
•    Fruit (zoals appels, peren, druiven)

Misschien overweeg je om producten zoals bananen, mango’s, avocado’s of ananassen in de koelkast te bewaren, maar dit is geen goed idee. Deze fruitsoorten kun je beter buiten de koelkast houden, want daar behouden ze beter hun smaak en textuur.

Onze bonustips

De indeling van de koelkast is belangrijk, maar er zijn natuurlijk ook nog andere aspecten om rekening mee te houden. Daarom hebben we nog een paar bonustips voor je op een rij gezet, zodat je zeker weet dat je alles uit je koelkast haalt.

Hou je koelkast schoon

Meteen maar de allerbelangrijkste tip is om je koelkast schoon te houden. Plan eens in de maand een momentje voor jezelf in om de koelkast helemaal schoon te maken. Hiervoor kun je water met een beetje schoonmaakazijn gebruiken. Net zo goed kan dit met baking soda. Wat mensen hier vaak vergeten zijn de rubbertjes van de koelkast. Juist hier hopen zich vaak schimmels op.

Laat eten eerst afkoelen

Heb je teveel eten klaargemaakt, en wil je dit bewaren in de koelkast? Laat het eten eerst afkoelen, voordat je het in de koelkast stopt. Warme maaltijden zorgen voor condens en lichte temperatuurstijgingen. Dit zorgt ervoor dat eten sneller bederft en de koelkast meer stroom verbruikt.

Sluit bakjes goed af

Zet je eten zo in de koelkast neer, dan droogt het eten sneller uit. Bovendien zorgt het ook weer voor condensvorming. Sluit bakjes goed af met een deksel, zilverfolie of plastic vershoudfolie.

Voorkom een overvolle koelkast

Het klinkt verleidelijk om je koelkast tot de nok toe te vullen. Een volle koelkast is fijn, maar het zorgt ervoor dat de lucht moeilijk circuleert. Hierdoor ontstaan er onbedoeld warme en koudere plekken. Zorg er dus voor dat de lucht vrij kan bewegen.

Doe een temperatuurcheck

De beste temperatuur voor een koelkast ligt tussen de 3 en 4 graden Celsius. Zoals we net eerder hebben besproken kun je dit meestal aflezen aan de display van de koelkast. Zo niet, dan weet je welk trucje je kunt gebruiken.
 
  William     07-07-2025 12:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via +31(0)85 111 8866
(bereikbaar op ma t/m vr van 9:00 - 12:00)