Is een wijnkoelkast beter dan een wijnkelder? Hele uitleg

De vraag die wij van Mini-koelkasten.nl vaak te horen krijgen is of een wijnkoelkast beter is dan een wijnkelder? Op die vraag kunnen we kort en duidelijk antwoord geven. Je kunt wijn beter bewaren in een wijnkoelkast dan in een wijnkelder. Wil je weten waarom? Lees dan even verder, want in dit artikel leggen we het haarfijn aan je uit.

Waarom is een wijnkoelkast beter?

Natuurlijk hangt het ervan af wat voor soort wijnkelder je hebt, maar over het algemeen zijn wijnkoelkasten simpelweg beter omdat de temperatuur en de luchtvochtigheid hierin exact kunnen worden geregeld. De luchtvochtigheid en de juiste temperatuur zijn de twee belangrijkste factoren voor het goed bewaren van wijn. Bij wijnkelders is het zo dat je één luchtvochtigheid en temperatuur hebt. Wijnkoelkasten beschikken vaak over meerdere temperatuurzones, waardoor je dus meerdere soorten wijnen tegelijkertijd erin kunt bewaren. Niet iedere wijn moet immers op dezelfde temperatuur of dezelfde luchtvochtigheid worden bewaard.

Aan welke eisen voldoet een goede wijnkelder?

Natuurlijk ligt het eraan wat voor soort wijn je bewaart, maar over het algemeen mag de temperatuur in een goede wijnkelder niet teveel variëren. De stelregel is dat de temperatuur niet onder de 6 °c en boven de 25 °c mag komen. Het beste is dat de wijnkelder een constante temperatuur heeft van 14 °c. Qua luchtvochtigheid moet deze constant zijn tussen de 60 en 80%. Maar dat is nog niet alles. Trillingen hebben namelijk ook invloed op de kwaliteit van je wijn. Daarom is een goede wijnkelder ook trillingvrij en natuurlijk donker. Het gaat zelfs zover dat in de ruimte geen geurtjes mogen hangen. Dat komt omdat de kurk van de wijnfles als het ware ademt. Wanneer er nare geuren aanwezig zijn in de ruimte dan zou een goede wijnproever deze moeten kunnen proeven.

Ben jij van plan een wijnkelder onder je huis te bouwen, dan kan dat behoorlijk lastig zijn. Zeker in een land als Nederland schommelt de temperatuur door het hele jaar teveel. Een warme periode maakt een wijnkelder simpelweg te droog. In de koude wintermaanden wordt het er veel te vochtig. Maar ook het licht heeft invloed op de kwaliteit van je wijn. Beschikt jouw wijnkelder over een raampje dan komt dat je wijn zeker niet ten goede.

Een wijnkoelkast is perfect voor het bewaren van wijn

Natuurlijk heeft een wijnkelder zijn charme. Wijn drinken doe je met gevoel en een wijnkelder geeft dat fantastische gevoel. Toch zijn veel wijnklimaatkasten prachtig ontworpen met chique houten plateaus, prachtige sfeerverlichting en UV-werende deurtjes. Aangezien maar weinig woningen beschikken over een kelder is een wijnklimaatkast de perfecte oplossing voor in je woning.

Welke functies heeft een wijnkoelkast?

Een wijnkoelkast of wijnklimaatkast heeft vaak verschillende functies. Ten eerste kun je exact instellen op welke temperatuur je de koelkast wilt hebben. Ten tweede kun je de luchtvochtigheid van de koelkast regelen. Wijnklimaatkasten beschikken soms over twee of meerdere klimaatzones, waardoor er verschillende soorten wijnen kunnen worden opgeslagen in dezelfde koelkast. Trillingvrije wijnkoelkasten voorkomen dat trillingen de wijn bereiken. Trillingen zorgen er namelijk voor dat je wijn sneller rijpt, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Wijnkenners zullen zeggen dat je wijn nerveus wordt van trillingen. Aangezien Uv-licht invloed heeft op de kwaliteit van de wijn zijn de meeste wijnklimaatkasten die beschikken over een glazen deur voorzien van UV-werend glas.

Waar vind goede wijnkoelkasten?

Voor een groot assortiment wijnkoelkasten ga je naar Mini-koelkasten.nl. Naast kleine wijnkoelkasten hebben we ook een groot aanbod kleine koelkasten, kleine vriezers en minibars op voorraad. Heb je vragen of wil je advies van een échte specialist? Neem dan gerust contact op met één van onze koelkast experts. Wij zijn iedere werkdag tussen 9 en 5 uur bereikbaar om al jouw vragen te beantwoorden over wijnkoelkasten.
  Bas     04-01-2023 10:15
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via 085 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)