Waarom heeft een koelkast verschillende standen?

Veel koelkasten hebben aan de binnenkant een paar knopjes of een draaiknop zitten. Vaak staan er verschillende standen op hoe koud jouw koelkast kan koelen. Maar waarom eigenlijk? Een koelkast koelt toch gewoon als hij aan staat?

Als je bijvoorbeeld vlees in je koelkast hebt wat snel bederft, dan is het handig als de koelkast wat kouder staat. Zo bederft het eten minder snel. Dat is ook waar de standen voor dienen. Je kan zo namelijk kiezen hoe goed de koelkast koelt en bij veel luxere koelkasten kan je de temperatuur heel specifiek kiezen. Zo blijven de producten in de koelkast dus nog langer goed en wordt er niet onnodig energie verspild aan de koelkast. Bij de allernieuwste koelkasten kan je zelfs aan de buitenkant op de display zien hoe koud het in de koelkast is.

In welke stand moet mijn koelkast staan?

Vaak hebben koelkasten ongeveer 5 of 7 standen. Maar hoe weet je dan op welke temperatuur jouw koelkast staat als je geen digitaal display hebt? Vaak is dit een kwestie van uitproberen. Probeer iedere stand rustig uit, en kijk welke voor jou het beste werkt. Beschik jij niet over een display waarop je de temperatuur kunt zien, dan is een losse thermometer misschien een handige accessoire.

Welke stand is dan het handigst om de koelkast in te zetten?

De beste temperatuur voor de koelkast is 4° Celcius. Bij deze temperatuur blijven de meeste voedingsmiddelen het best houdbaar. Let er goed op dat de koelkast in ieder geval niet te warm staat. Dit kan er snel voor zorgen dat de inhoud bederft. De beste stand voor een koelkast met 7 standen is dus stand 4 en voor de koelkast met 5 standen is het stand 3.

Let op: Dit is een gemiddelde en het hangt er dus ook vanaf wat er in de koelkast zit.

Sneller koelen

Heb je nou bijvoorbeeld een feestje en vul je de koelkast tot de nok vol met lauwe pils? Zet de koelkast eerst voor een tijdje op de hoogste stand. Zo wordt alles lekker snel koud en hebben de gasten niet last van een warm biertje. Let wel op dat de inhoud van de koelkast niet bevriest.

Waarom bevriest de achterkant van de koelkast?

Een paar stukjes ijs of bevroren vochtdruppels zijn niet erg. Maar als de gehele achterkant van de koelkast bevroren is, dan vormt er zich een ijslaag. En juist dat is niet goed. Vaak komt dit doordat de deur te lang open heeft gestaan. Ook kan het zijn dat het koelsysteem defect is. Het beste wat je kan doen om dit probleem op te lossen is de koelkast van de stroom af te halen en hem te laten ontdooien. Check daarna of de koelkast goed sluit en er geen lucht van buiten bij kan komen. Ook is het handig om de koelkast niet te dicht op de muur of in direct zonlicht te zetten. Zo werkt de koelkast optimaal en heb je minder snel last van een bevroren koelkast.
 
  Jens     14-02-2025 12:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via +31(0)85 111 8866
(bereikbaar op ma t/m vr van 9:00 - 12:00)