Wat is een mini koelkast en hoe werkt deze?

Ben je op zoek naar een mini koelkast of minibar voor thuis, op kantoor of voor mee naar de camping? In dit artikel leggen we uit wat een mini koelkast is, hoe ze werken en waar je op moet letten bij het kopen ervan. Op deze manier kun jij de beste mini koelkast kiezen voor jouw persoonlijke situatie.

Een mini koelkast is de kleinere versie van een normale koelkast zoals we die vaak zien. Vooral mensen met een klein budget en weinig leefruimte, zoals studenten, gebruiken een kleine koelkast. Als je op kamers woont, heb je immers niet een megagrote koelkast nodig. Zolang de boodschappen voor één week erin passen heb jij voldoende aan dit kleinere model. Maar niet alleen onder studenten zijn mini koelkasten populair. Ook onder vakantiegangers worden deze kleine koelkasten veel gebruikt. Dankzij het compacte formaat zijn deze apparaten gemakkelijk mee te nemen in een camper, caravan of sleurhut.

Zoals je net kon lezen wordt een mini koelkast ook wel een minibar genoemd. De minibars zie je vaak terug op hotelkamers of in een bed and breakfast. In feite zijn ze precies hetzelfde als een mini koelkast. Weer andere benamingen voor een mini koelkast zijn mini cooler, mini fridge of mini koeler.

Hoe werkt een mini koelkast?

Een mini koelkast kan op 3 verschillende manieren gekoeld worden. De 3 koeltechnieken zijn: absorptie, compressor en thermo-elektrisch.

Absorptie is de meest stille en geruisloze koeltechniek bij mini koelkasten. Dit komt omdat er geen bewegende onderdelen zijn die ronddraaien of trillen en daardoor geluid maken. Het voordeel hiervan is dat deze koeltechniek bijna helemaal onderhoudsvrij is. Absorptie mini koelkasten zijn daardoor extra populair voor gebruik op slaapkamers, hotelkamers, studentenkamers en op plezierbootjes. Door de aanwezigheid van ammoniak- of lithiumbromide-oplossing wordt warmte eenvoudig uit de koelkast onttrokken en blijft de inhoud lekker koel.

De compressortechniek is de meest populaire koeltechniek bij mini koelkasten. Het grootste voordeel van compressor koelkasten is dat deze apparaten niet afhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur. Binnenin de koelkast bevindt zich bijna altijd een thermostaat die de compressor aan- of uitschakelt wanneer de juiste temperatuur is bereikt. Door koelvloeistof dat wordt verdampt binnenin de koelkast kan warmte worden onttrokken, waardoor er uiteindelijk koele lucht blijft zitten. Een compressorkoelkast is zeer geschikt voor thuis, op kantoor of elders. Het enige nadeel is dat de koelkast op de juiste manier moet worden vervoerd. Het beste is om deze koelkast rechtop of staand te verplaatsen. Leg je de koelkast wél op z’n zij? Zorg er dan voor dat de koelkast eerst minimaal 4 uren rechtop staat voordat je de stekker in het stopcontact steekt.

De derde koeltechniek noemen we de thermo-elektrische koeltechniek. Deze koelkasten beschikken over een Peltier-element. Dit element verplaatst warmte heen en weer. Hierdoor ontstaat er automatisch een warme kant en een koele kant. Dit kan oplopen tot een temperatuurverschil van maar liefst 20 graden Celsius. Zet je de koelkast in een kamer neer, dan zal de warme kant de kamertemperatuur aannemen. De koele kant zal ongeveer 20 graden lager zijn. Het nadeel is dat deze koeltechniek over een ventilator beschikt die een beetje geluid kan maken. Het voordeel van deze koelkasten is dat ze erg licht en makkelijk te verplaatsen zijn.

Waar haal ik een mini koelkast?

Wil je een mini koelkast kopen? Mini koelkasten zijn online, maar ook in fysieke winkels verkrijgbaar. Wij van Mini-koelkasten.nl zijn experts op het gebied van kleine koelkasten, kleine wijnkoelkasten en kleine vriezers. We hebben een ruim assortiment kleine koelkasten in allerlei soorten en maten. Bijna alle koelkasten hebben we zelf op voorraad waardoor de koelkast zo snel mogelijk bij jouw in huis is. Heb je vragen over koelkasten? Neem gerust contact op met één van onze koelkast experts. Zij staan je graag te woord!
  Eefje     23-08-2022 10:15
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via +31(0)85 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)