Wat is een vershoudzone bij een koelkast?

Koelkasten beschikken vaak over zogenaamde vershoudzones. Vershoudzones zijn vakken of lades waar speciale etenswaren zoals vlees, vis en groentes in liggen. Het woord vershoudzone zegt het eigenlijk al. Het houdt je eten langer vers. Gemiddeld blijft het eten in een vershoudzone wel 2 keer zo lang goed. Het grote voordeel is dat je minder eten verspild, wat uiteindelijk dus ook geld bespaart. Uiteindelijk zijn er verschillende soorten vershoudzones. De ene vershoudzone is geschikt voor groente en fruit en de ander is beter voor vlees en vis. Niet iedere koelkast heeft een vershoudzone. Kleine koelkasten en minibars hebben deze optie bijna nooit.

Zone voor groente en fruit

De vershoudzone voor groente en fruit is vaak onderaan de koelkast te vinden. Vaak kun je de luchtvochtigheid bepalen met een soort schuifregelaar. Door een optimale luchtvochtigheid kun je groente en fruit langer bewaren. Wil je paprika's en komkommers langer en goed bewaren, dan is een hogere luchtvochtigheid vereist. Hierdoor gaat de groente niet rimpelen. Als je fruit wilt bewaren zou je de luchtvochtigheid beter wat omlaag kunnen doen. Voor fruit is dit beter.

Zone voor vlees en vis

Een andere vershoudzone is voor vis en vlees. Dit is de 0 graden zone. De naam verklapt het eigenlijk al. Dit is een zone (lade) waar de temperatuur 0 graden is. Doordat de temperatuur laag is dat is dus rond de 0 graden. Bij deze temperatuur blijft het vlees en vis langer houdbaar. Door deze temperatuur verspreiden bacteriën zich amper. Zo kun je op maandag je biefstuk in de koelkast leggen en het einde van de week nog op eten.

Zone voor vlees, vis, groente en fruit

Er bestaan ook koelkasten die nog een lade hebben voor vlees, vis, groente en fruit. Hier kun je de temperatuur ook weer instellen. Je kan bij deze zone gemakkelijk de temperatuur aanpassen voor wat je op dat moment in je koelkast hebt liggen. Zodra je een keer vees of vis in de koelkast hebt kan je deze gemakkelijk rond de 0 graden zetten. Heb je op een ander moment eens een keer groente of fruit is het vak liggen? Dan kun je de temperatuur ook makkelijk aanpassen naar bijvoorbeeld 2 graden. Verander eenvoudig de temperatuur. Het verschilt natuurlijk altijd wat jij op dat moment in de zone hebt liggen.
  Arvid     10-10-2022 15:30
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via +31(0)85 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)